Kumaş (Alm. Stoff, Fr. étoffe, İng. fabric), tekstil liflerinin ya da ipliklerinin dokuma, örme, dokusuz yüzey oluşturma gibi yöntemlerle bir araya getirilmesi ile elde edilen ve belirli bir mukavemete sahip, şekillendirilebilir yüzeylere denir. Kumaş tekstil liflerinin düzgün bir yüzey ve değişmez kalınlıkta ince bir doku oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle elde edilen her tür yapıya verilen genel addır.
Kumaş, yapay veya doğal elyaflar başta olmak üzere değişik malzemelerden elde edilebilir. Kumaşlar üretim tekniğine göre; dokuma, örme veya dokusuz yüzey (nonwoven) şeklinde sınıflandırılır. Kumaşların özellikleri, yapımında kullanılan elyafa ve onlara uygulanan işleme bağlıdır.
Kumaşlar sonsuz desen çeşitliliği ile çok farklı renklerde üretilebilirler.
Kumaşlar elde edildikleri elyafın özelliklerini gösterirler. Pamuk lifinden elde edilen kumaşın özellikleri: teri emen hava alan bir yapıda iken, yün lifinden üretilen kumaş; sıcak tutan ve kuru hissettiren bir yapıya sahip olacaktır. Karışım kumaşlar yani birden çok elyaf türünün bir araya gelerek oluşturduğu, bir lifin kumaştaki oranının yüzde yüz olmadığı kumaş türleri ise karıştırılan liflerin ortak özelliklerini gösterecektir.
İnsanlık tarihi boyunca kullanılan doğal lifler ipek, pamuk, yün ve ketendir. Daha sonra rayon, naylon, akrilik ve polyester içeren yapay elyaflar üretilmiştir. Kumaşlar, sırt çantaları, kıyafetler, çadırlar, ağlar, bayraklar, balonlar, paraşütler, yelkenler, halılar ve havlular gibi hayatımızın her alanında birçok öğenin oluşturulmasında kullanılır. En son bulunan veya icat edilen yapay elyaf ise 1993 yılında ağaç hamurundan üretilen lyocell olmuştur.